Opis
Agar ma właściwości żelujące, a jego najważniejszym składnikiem jest galaktoza – cukier prosty, słabiej przyswajany przez człowieka niż chociażby glukoza. Produkuje się go głównie w Japonii. Ze względu na swoje roślinne pochodzenie jest znakomitą wegańską alternatywą dla żelatyny. Agar to w 100% roślinny środek żelujący. Pozwalający cieszyć się smakiem deserów i przetworów, które dzięki niemu będą miały bardziej zwartą, gęstszą, żelową konsystencję. Można go zastosowac także do wytrawnych dań z róznego rodzaju galaretami.
Ponieważ agar tężeje w około 40°C, nie wymaga chłodzenia w lodówce, a potrawy z jego udziałem mogą stać na stole nawet przez kilka godzin. Z tego powodu nadaje się doskonale jako składnik imprezowych przekąsek, również tych mlecznych i mięsnych.
Sposób użycia. Można go przed użyciem rozpuścić w paru łyżeczkach wody – jest to krok wskazany, ale nie konieczny. Następnie, zależnie od rodzaju przygotowywanego dania, dodajemy agar w ilości około 1 łyżeczki na 500 ml płynu do ciepłego bulionu, soku, owoców, mleka lub jego zamiennika. Następnie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Łączymy z pozostałymi składnikami potrawy i zostawiamy do zestalenia.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
.