Agar – naturalna żelatyna

11,31 38,47 

Wegańska alternatywa dla żelatyny o neutralnym smaku i zapachu pozyskiwana z wodorostów. Doskonały dodatek do deserów oraz przetworów domowej roboty. Tężeje w temperaturze ok. 40°C dzięki czemu przed spożyciem nie musi trafiać do lodówki. Całkowicie rozpuszcza się w ok. 85-90°C.


Składniki: 100% agar

Kraj pochodzenia: Hiszpania

SKU: Brak danych Kategorie: , ,

Opis

Agar ma właściwości żelujące, a jego najważniejszym składnikiem jest galaktoza – cukier prosty, słabiej przyswajany przez człowieka niż chociażby glukoza. Produkuje się go głównie w Japonii. Ze względu na swoje roślinne pochodzenie jest znakomitą wegańską alternatywą dla żelatyny. Agar to w 100% roślinny środek żelujący. Pozwalający cieszyć się smakiem deserów i przetworów, które dzięki niemu będą miały bardziej zwartą, gęstszą, żelową konsystencję.  Można go zastosowac także do wytrawnych dań z róznego rodzaju galaretami.

Ponieważ agar tężeje w około 40°C,  nie wymaga chłodzenia w lodówce, a potrawy z jego udziałem mogą stać na stole nawet przez kilka godzin. Z tego powodu nadaje się doskonale jako składnik imprezowych przekąsek, również tych mlecznych i mięsnych.

Sposób użycia. Można go przed użyciem rozpuścić w paru łyżeczkach wody – jest to krok wskazany, ale nie konieczny. Następnie, zależnie od rodzaju przygotowywanego dania, dodajemy agar w ilości około 1 łyżeczki na 500 ml płynu do ciepłego bulionu, soku, owoców, mleka lub jego zamiennika. Następnie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Łączymy z pozostałymi składnikami potrawy i zostawiamy do zestalenia.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, selergorczycę, nasiona sezamuorzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych