Opis
Ashwagandha, zwana również indyjskim żeń-szeniem, to niezwykła roślina, która może stać się odtrutką na wiele problemów zdrowotnych wywołanych obecnym tempem i stylem życia. Substancje zawarte w korzeniu wpływają głównie na układ nerwowy, uspokajają, poprawiają jakość snu i koncentrację oraz wspierają procesy zapamiętywania. Surowcem zielarskim jest przede wszystkim korzeń, który można wykorzystywać w postaci wysuszonej rozdrobnionej lub w większych kawałkach. Cała roślina to krzew dorastający do wysokości ok. 150 cm, z owalnymi liśćmi i owocami przypominającymi nieco mniejszą wersję miechunki.
Sposób użycia. 1-2 łyżeczki korzenia ciętego ashwagandhy zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut. Po zaparzeniu napar odcedzić.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.