Opis
Istnieje bardzo wiele odmian tej hinduskiej kompozycji ziołowo-korzennej, w skład której wchodzi od pięciu do pięćdziesięciu zmielonych przypraw i ziół, różniących się doborem składników i ich proporcjami, a tym samym smakiem, kolorem i aromatem.
Zastosowanie w kuchni. Proszku curry używa się do przyprawiania dipów, majonezu, baraniny, wieprzowiny, drobiu, ryżu, farszów, pieczonych kabaczków, smażonej cebuli czy gotowanej kapusty, a przede wszystkim przygotowywania potraw “curry”. Przyrządza się curry warzywne, rybne, z owoców morza, drobiu, z różnych gatunków mięs, grzybów, a nawet jajek.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.