Opis
Cząber górski to krzewinka dorastająca do 50 cm wysokości, o drobnych, lancetowatych listkach i białych lub różowych kwiatach. Jego ojczyzną są góry środkowej i południowej Europy. Można uprawiać go zarówno w doniczkach, jak i w ogrodzie, gdzie z powodzeniem może pełnić rolę rośliny pokrywającej.
Właściwości lecznicze. Wzmaga trawienie, działa wiatropędnie, tonizująco i pobudzająco. Stosowany zewnętrznie jako środek antyseptyczny i kojący przy zapaleniach jamy ustnej. Stosowany w postaci naparu i nalewki.
Zastosowanie w kuchni. Młode pędy cząbru górskiego podnoszą smak wielu potraw i sprawiają, że są one bardziej lekkostrawne. Bywa dodawany na przykład do potraw z mięsa, zup, farszów, jarzyn, serów, do oleju i octu ziołowego.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.