Opis
Gorczyca biała (Sinapis alba) to jednoroczna roślina, dorastająca do około 60 cm wysokości. Ma szorstko owłosioną łodygę, pierzaste liście, żółte kwiaty i okrągłe nasiona przymocowane w łuszczynach, które przypominają małe strączki. Gorczyca biała pochodzi z południa Europy – regionów Morza Śródziemnego, Azji Zachodniej i Afryki Północnej. Obecnie rozprzestrzeniona również na innych terenach. W Polsce występuje jej forma uprawna oraz zdziczała.
Zastosowanie w kuchni. Gorczyca jest znana i stosowana w kuchni ludowej od wieków. Swoją nazwę zawdzięcza goryczce, którą czuje się po rozgryzienia ziarenka. Stosowana jest często do kiszenia ogórków i kapusty, ale także do przyrządzania ryb, wędlin, mięs oraz pikli. Aby w pełni uwolnił się jej smak i aromat, należy dodać ją na początku przyrządzania potrawy.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.