HERBATA CZERWONA YUNNAN PU-ERH

4,24 28,29 

Czerwona herbata pu-erh, to gatunek herbaty uprawiany w Chinach już od ponad 1700 lat. Jest jedną z najszlachetniejszych herbat, która w czasach starożytnych Chin była zarezerwowana wyłącznie dla cesarza. Oferowana przez nas Pu-erh shu charakteryzuje się ciemnymi liśćmi i naparem o specyficznym, ziemistym aromacie. Badania naukowe dowiodły, że regularnie pita herbata pu-erh ma znakomity wpływ na ludzkie zdrowie. Właściwości lecznicze oraz niska zawartość kofeiny i teiny, czynią z niej zdrową alternatywą dla czarnej herbaty.


Skład:     Herbata czerwona Yunnan PU-ERH shu

Kraj pochodzenia:     Chiny

SKU: 40101 Kategoria:

Opis

Czerwona herbata pu-erh, to gatunek herbaty uprawiany w Chinach już od ponad 1700 lat. Jest jedną z najszlachetniejszych herbat, która w czasach starożytnych Chin była zarezerwowana wyłącznie dla cesarza. W Polsce zalicza się ją do herbat czerwonych, w Chinach zaś do czarnych. Pu-erh pochodzi z regionu Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin. Powstaje z tej samej rośliny co herbata czarna, z tą różnicą, że poddaje się ją dodatowemu procesowi fermentacji. Jej smak jest bardziej gorzki niż czarnej herbaty. Istnieją dwa rodzaje herbaty Pu-erh – Sheng oraz Shu. Różnią się one produkcją. Pu-erh Sheng poddawany jest naturalnemu starzeniu poprzez leżakowanie herbaty. Proces ten może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Pu-erh shu poddaje się procesowi fermentacji układając stosy liści pod wilgotnymi płachtami na 1-2 miesiące. Pu-erh sheng przypomina bardziej herbatę zieloną. Pu-erh shu charakteryzuje się natomiast ciemnymi liśćmi i naparem o specyficznym, ziemistym aromacie. Badania naukowe dowiodły, że regularnie pita herbata pu-erh ma znakomity wpływ na ludzkie zdrowie. Właściwości lecznicze oraz niska zawartość kofeiny i teiny, czynią z niej zdrową alternatywą dla czarnej herbaty.

Właściwości lecznicze. Substancje zawarte w czerwonej herbacie wspomagają pracę wątroby, obniżają poziom cholesterolu i regulują procesy trawienne. Poza tym oczyszczają i wzmacniają organizm, zmniejszają wchłanianie tłuszczów w jelitach i pomagają obniżyć masę ciała. Picie pu-erh przywraca jasność umysłu, poprawia samopoczucie i uspokaja. Pu-erh łagodzi także skutki spożycia alkoholu i pozwala obniżyć jego poziom we krwi (0,45 promila w ciągu dwóch godzin).

Sposób użycia. Czubatą łyżeczkę liści herbaty pu-erh należy zalać 250-350 ml wody o temperaturze 95°C i parzyć około 3 minuty. Jedną porcję można zaparzać nawet trzykrotnie, a czas kolejnego parzenia należy przedłużyć o minutę.

Naparu absolutnie nie wolno słodzić, bo zabija to większość jej dobroczynnych właściwości.

Aby odczuć prozdrowotne działanie czerwonej herbaty, zaleca się spożywanie 3-4 filiżanek dziennie, przez dłuższy okres czasu. Herbata ta zawiera niewiele kofeiny i teiny, więc w zasadzie można spożywać ją bez ograniczeń.


Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych