Kardamon mielony

7,50 60,00 

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw, a przy tym jedną z najdroższych. Nasiona kardamonu mają one bardzo mocny lecz przyjemny, cytrynowo-imbirowy zapach oraz ostry, gorzkawy, korzenny i orzeźwiający smak. Stosuje się go do marynowania ryb i warzyw, pieczenia ciast, pierników, przy produkcji likierów. Doskonały jest do indyjskich potraw typu curry, wielu gulaszy i sałatek owocowych.

Skład:      Kardamon mielony

Kraj pochodzenia:     Gwatemala

SKU: 17901 Kategoria:

Opis

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw, a przy tym jedną z najdroższych. Zajmuje trzecia miejsce po szafranie i wanilii. Kardamon to wieloletnia, dorastająca do trzech metrów, blina z rodziny imbirowatych. Występuje w wilgotnych lasach południowych Indii i  na Sri Lance. Jest też powszechnie uprawiany w Gwatemali, Tanzanii i Wietnamie. Brunatne nasiona kardamonu wyłuskuje się z trójkomorowych strączków, suszy się, tłucze lub mieli. Tylko one stanowią aromatyczną część owocu i to właśnie z nich produkuje się przyprawę.  Nasiona kardamonu mają one bardzo mocny lecz przyjemny, cytrynowo-imbirowy zapach oraz ostry, gorzkawy, korzenny i orzeźwiający smak. Kardamon dostępny jest w postaci nasion, ziarenek i mielony.

Zastosowanie w kuchni. Stosuje się go do marynowania ryb i warzyw, pieczenia ciast, pierników, przy produkcji likierów. Doskonały jest do indyjskich potraw typu curry, wielu gulaszy i sałatek owocowych.


Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych