Opis
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla), inaczej rumianek apteczny, zwykły, lekarski, pachnący, marunka, to aromatyczna jednoroczna roślina. Posiada rozgałęzioną łodygę, dorastającą do 40 cm wysokości, pierzaste, delikatne liście oraz charakterystyczne, biało-żółte kwiatostany nazywane koszyczkami. Rumianek pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Obecnie występuje na całym świecie. Najchętniej rośnie dziko na polach, przy drogach, na rumowiskach, ugorach i łąkach.
Zastosowanie w kuchni. Rumianek wchodzi w skład licznych likierów i win. We Francji, Włoszech i Portugalii jest powszechnie używany w postaci “herbaty”.
Sposób użycia.
Napar. 1 łyżkę kwiatów rumianku zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie odcedzić i pić 2-3 razy dziennie po szklance płynu. Można tez zaparzyć rumianek z dodatkiem 1 łyżki suszonej mięty.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.