Opis
Sarsaparilla (Smilax officinalis) czyli kolcorośl lekarska, to cierniste pnącze dorastające do 50 m długości. Posiada lśniące, ciemnozielone, sercowate lub łezkowate liście oraz drobne, białe kwiatki, które przekształcają się w kuliste, ciemnoczerwone jagody. Roślina występuje w tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Rośnie w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej oraz na Karaibach, a jej odmiany także w Indiach i Chinach. Rdzenni mieszkańcy tych terenów wykorzystywali sarsaparillę już od setek lat.
Sposób użycia.
Odwar. 2 łyżki korzeni zalać dwoma szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez kilka minut. Sporządzony wywar spożyć w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
Nalewka. Rozdrobniony korzeń zalać alkoholem 40-60% w stosunku 1:5. Macerować minimum 14 dni, przefiltrować. Zażywać po 2-3 ml dwa razy dziennie.
Proszek. Pół łyżeczki zmielonego korzenia zażywać doustnie rano i po południu, popijając wodą.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.