Opis
Sezam to nasiona jednorocznej tropikalnej rośliny nazywanej sezamem indyjskim. Uprawiany jest w tropikalnych lasach na obu półkulach. Sezam ma łagodny, słodkawy, orzechowy smak. Najpopularniejsze są nasiona kremowobiałe. Dostępne są również brązowe i czarne.
Zastosowanie w kuchni. Nasiona sezamu po uprażeniu zyskują przyjemny, orzechowy aromat. Są rewelacyjnym dodatkiem do azjatyckich sałatek, sosów sałatkowych, potraw z ryżu, warzyw i dań wegetariańskich. Dodaje się je do potrawek, mięsnych dań, farszów, past serowych. Panierka z nasion sezamu doskonale zmienia smak smażonych ryb, sznycli cielęcych i drobiowych. Orientalna pasta sezamowa tahini, nazywana też masłem sezamowym, jest świetna do makaronów, ryżu czy warzyw.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.