Opis
Gałka muszkatołowa to mocno wysuszona pestka owocu muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Banda. Ma delikatny, ciepły aromat i lekko piekący, bardzo korzenny smak.
Zastosowanie w kuchni. Dodawać ją można do bardzo wielu potraw. Jest jednak nieodzownym składnikiem pasztetów, pierników, sosu beszamelowego, szpinaku czy mdłych potraw mlecznych. Szczypta gałki może uratować pozbawioną wyrazu zupę kalafiorową i ziemniaczaną, nieudany rosół i zupę rybną, zapiekankę z makaronu czy sos śmietanowy. Także suflety z sera, zapiekanki, pieczywo i sałatki owocowe zyskują na smaku dzięki dodaniu szczypty gałki. Ta przyprawa odgrywa ważną rolę przy wypieku wielu ciast korzennych i pierników oraz przy wyrobie ponczów, likierów i czekolad.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.