Gorczyca biała ziarno

2,07 9,20 

Gorczyca jest znana i stosowana w kuchni i medycynie ludowej od wieków. Swoją nazwę zawdzięcza goryczce, którą czuje się po rozgryzieniu ziarenka. Stosowana jest często do kiszenia ogórków i kapusty, ale także do przyrządzania ryb, wędlin, mięs oraz pikli. Aby w pełni uwolnił się jej smak i aromat, należy dodać ją na początku przyrządzania potrawy. Leczniczo stosuje się ją m. in. w schorzeniach przewodu pokarmowego oraz w zapaleniu migdałków i gardła. Gorczyca ma także właściwości korzystnie wpływające na potencję.


Skład:      Gorczyca biała – ziarno

Alergeny:     Gorczyca

Kraj pochodzenia:     Rosja

 

SKU: 16201 Kategorie: ,

Opis

Gorczyca biała (Sinapis alba) to jednoroczna roślina, dorastająca do około 60 cm wysokości. Ma szorstko owłosioną łodygę, pierzaste liście, żółte kwiaty i okrągłe nasiona przymocowane w łuszczynach, które przypominają małe strączki. Gorczyca biała pochodzi z południa Europy – regionów Morza Śródziemnego, Azji Zachodniej i Afryki Północnej. Obecnie rozprzestrzeniona również na innych terenach. W Polsce występuje jej forma uprawna oraz zdziczała.

Zastosowanie w kuchni. Gorczyca jest znana i stosowana w kuchni ludowej od wieków. Swoją nazwę zawdzięcza goryczce, którą czuje się po rozgryzienia ziarenka. Stosowana jest często do kiszenia ogórków i kapusty, ale także do przyrządzania ryb, wędlin, mięs oraz pikli. Aby w pełni uwolnił się jej smak i aromat, należy dodać ją na początku przyrządzania potrawy.

Właściwości lecznicze. Gorczyca stosowana wewnętrznie pomaga leczyć nieżyty i stany zapalne żołądka i jelit, a także problemy trawienne takie jak zaparcia, wzdęcia, nadkwasota czy niestrawność. Jest pomocna w walce z otyłością. Gorczyca nie bez powodu jest więc głównym składnikiem musztard – przypraw ułatwiających trawienie mięs. Poza tym, dzięki zawartości substancji bakteriobójczych wspomaga działanie układu odpornościowego. Ze względu na działanie rozgrzewające i pobudzające krążenie krwi jest szczególnie polecana w zimnych porach roku. Gorczyca jest także skutecznym afrodyzjakiem, a jej zbawienny wpływ na potencję znany był już w czasach starożytnych. Gorczyca stosowana zewnętrznie łagodzi bóle reumatyczne, mięśniowe oraz nerwowe. Zapobiega i niweluje istniejące już zwyrodnienia stawów. Przynosi ulgę w przypadku zapalenia oskrzeli czy też stanów zapalnych migdałków i gardła.


Sposób użycia.

Napar na poprawę trawienia. 1 łyżkę nasion gorczycy białej należy zalać szklanką wrzątku, parzyć 15 minut i przecedzić. Napar pić w dwóch równych porcjach: pierwszą na czczo, a resztę przed snem.

Wywar zwalczający nieżyt żołądka. 1 łyżkę nasion gorczycy białej zalać szklanką letniej wody, podgrzewać na wolnym ogniu i od zagotowania gotować 5 minut. Wywar podzielić na 3 części i pić wraz z nasionami bezpośrednio po głównych posiłkach.

Rozgrzewające okłady. Zmielone nasiona gorczycy białej zalewamy ciepłą wodą w celu otrzymania papki, którą wkładamy do kompresu z gazy lub płótna. Okład umieszczamy na dotkniętych bólem miejscach na 10-15 minut u osób dorosłych oraz 3-5 minut u dzieci.

Przeciwwskazania. Duże dawki gorczycy mogą uszkodzić nerki i drogi moczowe, należy też być ostrożnym w przypadku nadżerki lub stanu zapalnego w układzie pokarmowym. Również ciężarne kobiety nie powinny stosować nasion gorczycy gdyż mogłoby to wywołać przekrwienie i poronienie.


Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych