Description
Morwa biała (Morus alba) to niewielkie drzewo osiągające do 15 m wysokości. Wytwarza walcowate owoce o barwie białej, różowej i fioletowo czarnej, które mają słodki i nieco mdławy smak. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Europie. W Polsce występuje często i sadzona jest głownie jako drzewo ozdobne. Morwa pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W starożytnych Chinach uprawiana była jako pożywienie dla jedwabnika morwowego. Do Europy trafiła w XI wieku w związku z hodowlą jedwabników.
Sposób użycia. Aby uzyskać napar należy 1 łyżkę stołową rozdrobnionych owoców morwy zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem. Pić po 1/3 szklanki przed posiłkami.
Przeciwwskazania. Preparatów z morwy nie powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące.
Zastosowanie w kuchni. Suszone owoce morwy mogą służyć za smaczną przekąskę. Nadadzą się jako dodatek do jogurtu, musli, owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z ich dodatkiem zaparzyć ulubioną herbatę.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.