Ostropest plamisty mielony

2,39 9,50 

Skladniki: 100% ostropest plamisty mielony

Kraj pochodzenia:  Polska

SKU: 43801 Categories: ,

Description

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to dwuletnia roślina o wzniesionych, delikatnie owłosionych łodygach, osiągających wysokość do 2 m. Faliste, białoplamiste liście zakończone są kolcami. Purpurowe lub czerwone kwiaty zebrane są w wierzchołkowe koszyczki. Owoce (nasiona) typu niełupki, opatrzone są żółtawoszarym puchem kielichowym. Koszyczki kwiatowe zbiera się ręcznie, suszy i następnie odsiewa z nich nasiona. Ostropest pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a obecnie rozprzestrzenił się w wielu regionach świata. Rośnie na ugorach i brzegach dróg; do 1000 m n.p.m. W Polsce jest rośliną uprawną, czasem dziczejącą. Ze względu na swoją dekoracyjność, sadzony bywa także w ogrodach. Surowiec stanowią owoce. Zawierają sylimarynę, flawonoidy, aminy biogenne, kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K, fitosterole, garbniki, cukry, białka, olej z dużą ilością kwasu linolowego i sole mineralne. Działanie ostropestu znane było w starożytności i średniowieczu, i już wtedy bardzo go ceniono.

Sposób użycia.

Zalecana dzienna dawka mielonych nasion ostropestu to 1 czubata łyżka (15 g), którą można rozłożyć na dwie porcje. Nasiona najlepiej spożywać samodzielnie, popijając szklanką wody. Można je także dodać do herbaty lub sporządzić napar z samych nasion. W tym celu 1 łyżeczkę zmielonych nasion należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Pić 3 razy dziennie. Osad z dna można zjeść. Zmielony ostropest można także dodawać do sałatek, posypywać nim kanapki lub dodawać do jogurtu. Nie ma wyraźnego smaku, więc pasuje do różnych potraw.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, selergorczycę, nasiona sezamuorzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Additional information

Weight N/A