Description
Kurkuma to roślina wieloletnia z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Indii. Jako przyprawy używa się jej suszonego i sproszkowanego kłącza. Ma ostry, korzenny, gorzkawy smak. Pachnie pieprzem z dodatkiem piżma. W kuchni używana jest nie tylko dla smaku, ale też dla koloru. Może służyć do barwienia potraw, jako tańsza namiastka szafranu. Dzięki swojemu wspaniałemu złoto-pomarańczowemu kolorowi i silnym właściwościom barwiącym niegdyś używano jej również do barwienia tkanin.
Zastosowanie w kuchni. Kurkuma służy do przyprawiania sosów, potraw z drobiu, kremowych zup i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli, soi, soczewicy i dyni. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Służy też jako barwnik do sosów, dań z ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Kurkuma jest ogromnie popularna w kuchni indyjskiej. Jest głównym składnikiem curry, sosu worcester i wielu aromatycznych mieszanek przyprawowych.
Kurkuma łatwo się przypala więc należy dodawać ją do potraw podczas duszenia i gotowania. Powinno się ją stosować z umiarem, ponieważ potrafi stłumić wszystkie inne smaki. Jej intensywny barwnik jest bardzo mocny i plami ubrania.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.