Description
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum), inaczej Kozieradka lekarska i Boża trawka, to jednoroczna roślina z wyglądu przypominająca koniczyną. Ma długą, około 60 cm łodygę, trójdzielne liście i bladożółte kwiatki. Owocem jest dość długi strąk, w którym znajdują się nasiona. Rodzimym obszarem występowania kozieradki jest Azja i Europa Wschodnia. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach, szczególnie śródziemnomorskich, również w Polsce.
Zastosowanie w kuchni. Kozieradkę można dodawać do zup, sosów, warzyw oraz potraw na bazie soczewicy, ryżu i kaszy. Zmielona świetnie nadaje się także do przyprawiania mięs i ryb.
Uprażenie nasion wzmacnia ich już intensywny, słodko-gorzki smak i ziołowo-korzenny aromat. Należy stosować ją z umiarem, ponieważ za duża jej ilość może przytłoczyć zbyt mocnym aromatem i zepsuć potrawę.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.