Description
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina zielna, dorastająca do 20 – 60 cm wysokości. Posiada rurkowate łodygi, sinozielone, pierzaste liście, żółtozielone, baldachowate kwiaty oraz biały, palowy korzeń. Z kwiatów powstają drobne owoce – nasiona. Pochodzi z Europy Południowej, wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Znana była już starożytnym Grekom, Egipcjanom i Rzymianom. W Polsce jest uprawiana od XIV wieku i używana głównie jako przyprawa i jarzyna. Pietruszka ma duże właściwości odżywcze dzięki zawartości m.in. flawonoidów, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy C, witaminy A, żelaza i potasu.
Zastosowanie w kuchni. Liście pietruszki mają aromatyczny, cierpkawy smak i pasują niemalże do każdej potrawy. Podnoszą walory smakowe zup, dań mięsnych, rybnych oraz sosów. Nadają się też do przyprawiania sałatek i surówek oraz dań z ziemniaków. Suszona pietruszka świetnie sprawdza się jako posypka, która jednocześnie aromatyzuje i dekoruje potrawy. Można ją łączyć z wieloma innymi ziołami i przyprawami, ponieważ doskonale z nimi harmonizuje.
Warto pamiętać, że suszoną pietruszkę najlepiej dodawać do gotowych dań, gdyż obróbka termiczna pozbawia ją koloru, smaku i właściwości.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.