Description
Sezam to nasiona jednorocznej tropikalnej rośliny nazywanej sezamem indyjskim. Uprawiany jest w tropikalnych lasach na obu półkulach. Sezam ma łagodny, słodkawy, orzechowy smak. Najpopularniejsze są nasiona kremowobiałe. Czarny sezam ma smak bardziej ostry.
Zastosowanie w kuchni. Nasiona sezamu po uprażeniu zyskują przyjemny, orzechowy aromat. Są rewelacyjnym dodatkiem do azjatyckich sałatek, sosów sałatkowych, potraw z ryżu, warzyw i dań wegetariańskich. Dodaje się je do potrawek, mięsnych dań, farszów, past serowych. Panierka z nasion sezamu doskonale zmienia smak smażonych ryb, sznycli cielęcych i drobiowych. Czarne nasiona sezamu polecane są szczególnie do panierowania kurczaka lub owoców morza przeznaczonych do szybkiego smażenia. Orientalna pasta sezamowa tahini, nazywana też masłem sezamowym, jest świetna do makaronów, ryżu czy warzyw.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.