Description
Werbena cytrynowa (Aloysia citriodora) lub też lippia trójlistna to krzew osiągający od 3 do 7 m wysokości. Posiada wąskie, lancetowate listki oraz drobne, białe kwiaty zebrane w kwiatostany na szczytach pędów. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej lecz uprawiana jest także w Azji i Europie, do której została przywieziona przez Hiszpanów w XVII wieku. Jej charakterystyczną cechą jest piękny, cytrusowy zapach. Dzięki niemu werbena używana była do produkcji perfum oraz aromatyzowania kosmetyków. W kuchni werbena cytrynowa wyśmienicie sprawdza się między innymi jako aromatyczny dodatek do herbat, napojów owocowych i deserów.
Zastosowanie w kuchni. Suszone liście werbeny cytrynowej nadają się do przyprawiania ryb, drobiu i mięs. Można także posypać nimi sałatkę, gotowane ziemniaki czy inne gotowane warzywa, a także ryż lub kaszę tuż przed podaniem. Przyjemny, świeży aromat i cytrusowy zapach wzbogaci smak sosu, majonezu, octu i oliwy. Poza tym werbena cytrynowa świetnie sprawdzi się w deserach, dżemach i sałatkach owocowych.
Sposób użycia. Aby uzyskać aromatyczny napar wystarczy szczyptę suszu parzyć pod przykryciem przez kilka minut. Liście werbeny można także połączyć z herbatą liściastą (zwłaszcza zieloną), herbatką owocową czy ziołową. Do naparu z werbeny można dodać imbir, trawę cytrynową lub sok z cytryny.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.