Opis
Koper włoski (Fenkuł włoski) to dwuletnia, dorastająca do 150 cm roślina, o sinozielonych rozgałęzionych łodygach, nitkowatych liściach i baldachowatych, żółtych kwiatach. Bywa mylony z koprem ogrodowym, jest jednak od niego dużo większy. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, obecnie rozprzestrzeniony na całym świecie. Owoce to drobne, rozpadające się na dwie części, bardzo mocno aromatyczne nasiona. Zawierają olejki eteryczne, węglowodany, śluzy.
Zastosowanie w kuchni. Nasiona kopru włoskiego służą jako przyprawa do potraw mięsnych, wędlin, serów, chleba i zup.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.