Opis
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw, a przy tym jedną z najdroższych. Zajmuje trzecia miejsce po szafranie i wanilii. Kardamon to wieloletnia, dorastająca do trzech metrów, blina z rodziny imbirowatych. Występuje w wilgotnych lasach południowych Indii i na Sri Lance. Jest też powszechnie uprawiany w Gwatemali, Tanzanii i Wietnamie. Brunatne nasiona kardamonu wyłuskuje się z trójkomorowych strączków, suszy się, tłucze lub mieli. Tylko one stanowią aromatyczną część owocu i to właśnie z nich produkuje się przyprawę. Nasiona kardamonu mają one bardzo mocny lecz przyjemny, cytrynowo-imbirowy zapach oraz ostry, gorzkawy, korzenny i orzeźwiający smak. Kardamon dostępny jest w postaci nasion, ziarenek i mielony.
Zastosowanie w kuchni. Stosuje się go do marynowania ryb i warzyw, pieczenia ciast, pierników, przy produkcji likierów. Doskonały jest do indyjskich potraw typu curry, wielu gulaszy i sałatek owocowych.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.