Description
Kminek zwyczajny (Carum carvi) to dwuletnia roślina, która w pierwszym roku tworzy rozetę pierzastych liści, w drugim zaś wysoką łodygę zakończona białymi, baldachowatymi kwiatami. Z kwiatów powstają owoce – brunatne, wydłużone rozłupki, zawierające po dwie niełupki. Występuje pospolicie w wielu krajach Europy, Afryki i Azji. W Polsce jest pospolity. Rośnie na miedzach, łąkach i przydrożach. Jest jedną z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Stosowany był także w średniowiecznej Europie. Do dziś ma istotne znaczenie w kuchniach wielu regionów świata. Kminek ma słodkawy, ciepły zapach i smak lekko piekący, podobny do anyżu i kopru włoskiego.
Zastosowanie w kuchni. Kminek jest polecany jako przyprawa do dań ciężko strawnych, smażonych i zawierających dużą ilość tłuszczów. Idealnie nada się do domowego pasztetu i kiełbasy, tłustego pieczonego mięsa wieprzowego, kaczki i gęsiny. Świetnie komponuje się też z kapuśniakiem, grochówką, zupą ziemniaczaną i grzybową. Jest doskonałym dodatkiem do wypieku pieczywa, bułek, pasztecików, krakersów i sucharów. Kminkiem przyprawia się też sery, omlety, dania z ryżu, z makaronu i warzyw. Stosuje się go również do aromatyzowania likierów i wódek.
Kminek należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ długie gotowanie uwalnia z niego gorzki smak.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.