KOLENDRA LIŚĆ

3,73 24,84 

Suszone liście kolendry są głównym składnikiem kuchni południowo-azjatyckiej, chińskiej i meksykańskiej. Polecana jest do potraw z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu oraz do ryb. Używa się jej też do sosów i dań warzywnych. Szczególnie dobrze komponuje się z grochem, fasolą i soczewicą.


Składniki: 100%  Kolendra liść

Kraj pochodzenia:       Polska

SKU: 18801 Categories: ,

Description

Kolendra siewna to jednoroczna roślina zielna, dorastająca do 50 cm wysokości, o drobnych, białych lub różowych kwiatach. Jej owocem są małe, aromatyczne nasionka, które zawierają olejki eteryczne, garbniki i żywice. Poza nasionami, jako surowca używa się też jej liści.  Kolendra jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z południowo-wschodnich części obszaru śródziemnomorskiego i obecnie rzadko występuje w postaci dzikiej.

Zastosowanie w kuchni. Suszone liście kolendry są głównym składnikiem kuchni południowo-azjatyckiej, chińskiej i meksykańskiej. Polecana jest do potraw z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu oraz do ryb. Używa się jej też do sosów i dań warzywnych. Szczególnie dobrze komponuje się z grochem, fasolą i soczewicą.

Jeśli chcemy, by suszone liście kolendry nie straciły swych właściwości, powinniśmy dodawać je pod koniec gotowania.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Additional information

Weight N/A