Description
To najpopularniejsza chińska mieszanka przyprawowa, o wyrafinowanym smaku i wyjątkowym zapachu, zwana też “5 przypraw” lub “5 zapachów”. W skład mieszanki wchodzą: anyż gwiaździsty, ziarna kopru włoskiego, pieprz syczuański, cynamon chiński(kasja) oraz goździki. Często jednak poza pięcioma podstawowymi składnikami, mieszanka zawiera mielony kardamon, imbir, korzeń lukrecji, nasiona kolendry, ziela angielskiego i pieprzu.
Zastosowanie w kuchni. Najczęściej przyprawa ta używana jest do dań tłustych, wieloskładnikowych, rozgrzewających. Właśnie w nich “5 smaków” w pełni ujawni swe zalety. W kuchni Dalekiego Wschodu używana bywa najczęściej do potraw z kaczki i wieprzowiny, ale także do pieczonego drobiu, ryb, pasztetów z wątroby wieprzowej, a także marynat i ogólnie wszystkich pikantnych potraw.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.