PRZYPRAWA “5 SMAKÓW”

2,71 14,75 

Najczęściej przyprawa ta używana jest do dań tłustych, wieloskładnikowych, rozgrzewających. Właśnie w nich “5 smaków” w pełni ujawni swe zalety. W kuchni Dalekiego Wschodu używana bywa najczęściej do potraw z kaczki i wieprzowiny.


Składniki: kolendra, sól, cynamon, ziele angielskie, kukurydza, papryka słodka, papryka ostra, barwnik: ekstrakt z papryki.

Kraj produkcji:  Polska

SKU: 44001 Category:

Description

To najpopularniejsza chińska mieszanka przyprawowa, o wyrafinowanym smaku i wyjątkowym zapachu, zwana też “5 przypraw” lub “5 zapachów”. W skład mieszanki wchodzą: anyż gwiaździsty, ziarna kopru włoskiego, pieprz syczuański, cynamon chiński(kasja) oraz goździki. Często jednak poza pięcioma podstawowymi składnikami, mieszanka zawiera mielony kardamon, imbir, korzeń lukrecji, nasiona kolendry, ziela angielskiego i pieprzu.

Zastosowanie w kuchni. Najczęściej przyprawa ta używana jest do dań tłustych, wieloskładnikowych, rozgrzewających. Właśnie w nich “5 smaków” w pełni ujawni swe zalety. W kuchni Dalekiego Wschodu używana bywa najczęściej do potraw z kaczki i wieprzowiny, ale także do pieczonego drobiu, ryb, pasztetów z wątroby wieprzowej, a także marynat i ogólnie wszystkich pikantnych potraw.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Additional information

Weight N/A