Anyż gwiaździsty

10,26 35,91 

W potrawach anyż gwiaździsty świetnie komponuje się ze skórką mandarynkową, cynamonem, pieprzem syczuańskim, goździkami i imbirem. Można dodawać go do potraw z warzyw, szczególnie porów lub dyni, a także gulaszy warzywno-mięsnych.

Składniki:  100 % Anyż gwiaździsty.

Kraj pochodzenia:    Chiny, Wietnam

SKU: 13301 Categories: ,

Description

Anyż gwiaździsty (Illicium verum) czyli badian, to przyjemnie pachnąca przyprawa, będąca suszonymi owocami wiecznie zielonego drzewa z rodziny magnoliowatych, pochodzącego z pogranicza Chin i Wietnamu. Z niewielkich żółtych kwiatów powstają charakterystyczne ośmioramienne owoce w kształcie gwiazdki. Anyż gwiaździsty jest bardzo aromatyczny, ma też mocny korzenny, piekący smak. Każde z ramion “gwiazdki” zawiera po jednym niewielkim nasionku.

Zastosowanie w kuchni. Używa się zarówno samych nasionek, jak i całych owoców. Owoce – “gwiazdki” dodaje się do potraw w całości, bądź mniej lub bardziej rozdrabnia w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy. W potrawach anyż świetnie komponuje się ze skórką mandarynkową, cynamonem, pieprzem syczuańskim, goździkami i imbirem.  Można dodawać go do potraw z warzyw, szczególnie porów lub dyni, a także gulaszy warzywno-mięsnych. Anyż stosowany jest w kuchni chińskiej. Jest głównym składnikiem mieszanki “5 smaków”. Od wieków stosowany jest do produkcji anyżówki i likierów.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Additional information

Weight N/A