Description
Anyż gwiaździsty (Illicium verum) czyli badian, to przyjemnie pachnąca przyprawa, będąca suszonymi owocami wiecznie zielonego drzewa z rodziny magnoliowatych, pochodzącego z pogranicza Chin i Wietnamu. Z niewielkich żółtych kwiatów powstają charakterystyczne ośmioramienne owoce w kształcie gwiazdki. Anyż gwiaździsty jest bardzo aromatyczny, ma też mocny korzenny, piekący smak. Każde z ramion “gwiazdki” zawiera po jednym niewielkim nasionku.
Zastosowanie w kuchni. Używa się zarówno samych nasionek, jak i całych owoców. Owoce – “gwiazdki” dodaje się do potraw w całości, bądź mniej lub bardziej rozdrabnia w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy. W potrawach anyż świetnie komponuje się ze skórką mandarynkową, cynamonem, pieprzem syczuańskim, goździkami i imbirem. Można dodawać go do potraw z warzyw, szczególnie porów lub dyni, a także gulaszy warzywno-mięsnych. Anyż stosowany jest w kuchni chińskiej. Jest głównym składnikiem mieszanki “5 smaków”. Od wieków stosowany jest do produkcji anyżówki i likierów.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.