ANYŻ GWIAŹDZISTY MIELONY

8,31 62,37 

W potrawach anyż gwiaździsty świetnie komponuje się ze skórką mandarynkową, cynamonem, pieprzem syczuańskim, goździkami i imbirem. Można dodawać go do potraw z warzyw, szczególnie porów lub dyni, a także gulaszy warzywno-mięsnych.

Składniki:  100%  anyż gwiaździsty.

Kraj pochodzenia:     Wietnam

SKU: 13401 Kategoria:

Opis

Anyż gwiaździsty (Illicium verum) to przyjemnie pachnąca przyprawa, będąca suszonymi owocami wiecznie zielonego drzewa z rodziny magnoliowatych, pochodzącego z pogranicza Chin i Wietnamu. Z niewielkich żółtych kwiatów powstają charakterystyczne ośmioramienne owoce w kształcie gwiazdki. Anyż gwiaździsty jest bardzo aromatyczny, ma też mocny korzenny, piekący smak. Każde z ramion “gwiazdki” zawiera po jednym niewielkim nasionku.

Zastosowanie w kuchni. W kuchni używa się zarówno samych nasionek, jak i całych owoców.W potrawach anyż świetnie komponuje się ze skórką mandarynkową, cynamonem, pieprzem syczuańskim, goździkami i imbirem.  Można dodawać go do potraw z warzyw, szczególnie porów lub dyni, a także gulaszy warzywno-mięsnych. Mielony anyż stanowi doskonałą przyprawę do pieczonych kurcząt, pieczonych ryb, potraw z owoców morza, głównie małży, a także czystych zup.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych