Description
Kolendra siewna to jednoroczna roślina zielna, dorastająca do 50 cm wysokości, o drobnych, białych lub różowych kwiatach. Jej owocem są małe, aromatyczne nasionka, które zawierają olejki eteryczne, garbniki i żywice. Kolendra jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z południowo-wschodnich części obszaru śródziemnomorskiego i obecnie rzadko występuje w postaci dzikiej.
Zastosowanie w kuchni. Bardzo aromatyczne nasiona kolendry nadają się do przyprawiania octów ziołowych, konfitur, grzybów, jarzyn marynowanych w occie i oleju. Przyprawia się nią ryby oraz dania mięsne, zwłaszcza z jagnięciny, indyka i wieprzowiny. Dobrze komponuje się z sosami. Nasiona kolendry, a szczególnie olejek, znajdują zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i likiernictwie, gdyż znakomicie wzbogacają zapach.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.