KOLENDRA ZIARNO

1,97 4,15 

Kolendra to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka.  W kuchni świetnie sprawdza się między innymi jako przyprawa do octów ziołowych, grzybów oraz jarzyn marynowanych w occie czy oleju. Przyprawia się nią ryby oraz dania mięsne, zwłaszcza z jagnięciny, indyka i wieprzowiny


Składniki: 100%  Kolendra – ziarno

Kraj pochodzenia:       Rosja

 

SKU: 19101 Kategoria:

Opis

Kolendra siewna to jednoroczna roślina zielna, dorastająca do 50 cm wysokości, o drobnych, białych lub różowych kwiatach. Jej owocem są małe, aromatyczne nasionka, które zawierają olejki eteryczne, garbniki i żywice. Kolendra jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z południowo-wschodnich części obszaru śródziemnomorskiego i obecnie rzadko występuje w postaci dzikiej.

Zastosowanie w kuchni. Bardzo aromatyczne nasiona kolendry nadają się do przyprawiania octów ziołowych, konfitur, grzybów, jarzyn marynowanych w occie i oleju. Przyprawia się nią ryby oraz dania mięsne, zwłaszcza z jagnięciny, indyka i wieprzowiny. Dobrze komponuje się z sosami. Nasiona kolendry, a szczególnie olejek, znajdują zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i likiernictwie, gdyż znakomicie wzbogacają zapach.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych