Description
Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w Ameryce Środkowej i Południowej. Niedojrzałe, suszone owoce, mają delikatny smak i aromat przypominający mieszankę zapachów goździków, muszkatu, cynamonu i pieprzu.
Zastosowanie w kuchni: Całe owoce dodaje się do marynat, rosołów, duszonych mięs, potrawek z kurcząt i cielęciny. Mielone ziele angielskie wzbogaca smak gotowanych warzyw i pasztetów. Potrafi podnieść smak i aromat mielonych kotletów, a także wielu ciast i deserów.
Przyprawa ta od wieków stosowana była w kuchni polskiej. Używano jej do peklowania mięsa, przyprawiania marynat, gotowania wywarów mięsnych i rybnych. Jest niezbędnym składnikiem domowych nalewek korzennych i pierników. Warto podkreślić, że ziele angielskie doskonale nadaje się do dziczyzny, drobiu, farszów, pasztetów czy kiełbas.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.