Description
Chaber bławatek (Centaurea cyanus), inaczej chaber łąkowy czy modrak, to niegdyś pospolicie wystepujący chwast, rosnący w zbożach, na miedzach i ugorach. Jest rośliną jedno lub dwuletnią. Występuje pospolicie w całej Europie i Ameryce Północnej, w zachodniej części Syberii oraz miejscami w Indiach i Australii. Posiada dorastającą do 90cm, cienką i prostą łodygę oraz cienkie, srebrzyste listki. Jego charakterystyczną cechą są błękitne, rurkowate kwiaty, zebrane w szyszkowe kwiatostany. Zawierają antocyjanidyny i flawonoidy, oraz składniki mineralne, między innymi magnez, potas i mangan.
Zastosowanie w kuchni. Płatki chabru posłużyć mogą do przygotowania samodzielnego naparu lub urozmaicić dowolną mieszankę herbacianą. Ze względu na piękny, błękitny kolor, sprawdzą się też jako efektowna ozdoba deserów, wypieków, sałatek i innych dań.
Sposób użycia. 1-2 łyżeczki płatków zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Następnie odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie.
Przeciwwskazania. Ze względu na brak wystarczających danych, nie zaleca się stosowania chabru w okresie ciąży i laktacji. Przeciwwskazaniem jest również nadwrażliwość na rośliny z rodziny astrowatych.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.