Description
Kapusta czarna, kapusta gorczyca, gorczyca czarna (Brassica nigra) – gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, dorastający do 250 cm wysokości. Rośnie dziko w Afryce Północnej, na znacznej części Azji i w prawie całej Europie. W Polsce spotyka się ją często w stanie zdziczałym. Głównymi producentami gorczycy są Dania, Francja, Wielka Brytania oraz kraje Beneluxu.
Zastosowanie w kuchni. Gorczyca jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. Poza tym nasionami gorczycy przyprawia się marynaty, wędliny, majonezy, surówki, ziołowe masła i różnego rodzaju sosy. Często dodaje się ją do ogórków konserwowych i kiszonych, a także do piklowanych warzyw.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.