GORCZYCA CZARNA ZIARNO

2,04 8,95 

Nasionami gorczycy przyprawia się marynaty, wędliny, majonezy, surówki, ziołowe masła i różnego rodzaju sosy. Często dodaje się ją do ogórków konserwowych i kiszonych, a także do piklowanych warzyw. Leczniczo gorczycę czarną stosuje się wyłącznie zewnętrznie w postaci płukanek i okładów. Ma zastosowanie w przypadku silnych dolegliwości reumatycznych, zapalenia korzonków nerwowych, bólach mięśniowych i stawowych, zapalenia płuc.


Skład:       Gorczyca czarna – ziarno

Alergeny:     Gorczyca

Kraj pochodzenia:      Polska

 

SKU: 16401 Kategorie: ,

Opis

Kapusta czarna, kapusta gorczyca, gorczyca czarna (Brassica nigra) – gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, dorastający do 250 cm wysokości. Rośnie dziko w Afryce Północnej, na znacznej części Azji i w prawie całej Europie. W Polsce spotyka się ją często w stanie zdziczałym. Głównymi producentami gorczycy są Dania, Francja, Wielka Brytania oraz kraje Beneluxu.

Zastosowanie w kuchni. Gorczyca jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. Poza tym nasionami gorczycy przyprawia się marynaty, wędliny, majonezy, surówki, ziołowe masła i różnego rodzaju sosy. Często dodaje się ją do ogórków konserwowych i kiszonych, a także do piklowanych warzyw.

Właściwości lecznicze. Gorczycę czarną stosuje się wyłącznie zewnętrznie w postaci płukanek i okładów. Ma zastosowanie w przypadku silnych dolegliwości reumatycznych, zapalenia korzonków nerwowych, bólach mięśniowych i stawowych, zapalenia płuc.

Przeciwwskazania. Ze względu na agresywne działanie nie wolno jej aplikować kobietom ciężarnym, karmiącym oraz dzieciom. Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.


Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych