Opis
Kapusta czarna, kapusta gorczyca, gorczyca czarna (Brassica nigra) – gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, dorastający do 250 cm wysokości. Rośnie dziko w Afryce Północnej, na znacznej części Azji i w prawie całej Europie. W Polsce spotyka się ją często w stanie zdziczałym. Głównymi producentami gorczycy są Dania, Francja, Wielka Brytania oraz kraje Beneluxu.
Zastosowanie w kuchni. Gorczyca jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. Poza tym nasionami gorczycy przyprawia się marynaty, wędliny, majonezy, surówki, ziołowe masła i różnego rodzaju sosy. Często dodaje się ją do ogórków konserwowych i kiszonych, a także do piklowanych warzyw.
Właściwości lecznicze. Gorczycę czarną stosuje się wyłącznie zewnętrznie w postaci płukanek i okładów. Ma zastosowanie w przypadku silnych dolegliwości reumatycznych, zapalenia korzonków nerwowych, bólach mięśniowych i stawowych, zapalenia płuc.
Przeciwwskazania. Ze względu na agresywne działanie nie wolno jej aplikować kobietom ciężarnym, karmiącym oraz dzieciom. Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.