Description
Przyprawę stanowią kłącza oraz pędy imbiru lekarskiego, byliny uprawianej w Azji, Australii i Ameryce Środkowej. Świeże kłącze imbiru smakuje zupełnie inaczej niż mielony. Jedna mała łyżeczka imbiru suszonego równa się łyżce imbiru świeżego.
Zastosowanie w kuchni. Imbir dodaje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych : zup, sosów, pieczonych mięs i drobiu, dziczyzny, jajek, pasztetów, potraw z ryżu i warzyw, pierników, deserów, kompotów, a także do przygotowywania pikli i marynat. Imbir nadaje pikantny aromat sałatkom owocowym, kompotom, dżemom i marmoladom.
Przedawkowanie imbiru może zepsuć smak potrawy i dlatego należy stosować go z umiarem. Imbiru nie powinno się łączyć z ziołami, a jeśli już, to bardzo ostrożnie. Natomiast zawsze można go kojarzyć z innymi przyprawami korzennymi (muszkatem, gorczycą, goździkami, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim). Za szczególnie udaną kompozycję uważa się połączenie imbiru i cynamonu.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.