Description
Anyż, inaczej biedrzeniec, to roślina jednoroczna, o drobnych, białych kwiatach, zebranych w baldachy. Jego owoce (nasiona) z wyglądu przypominają nasiona pietruszki. Mają brunatnoszary kolor oraz słodkawo-korzenny zapach i smak. Uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich, w Europie Środkowej, Japonii i Ameryce Środkowej. Anyż jest rośliną przyprawową i leczniczą.
Zastosowanie w kuchni. W gospodarstwie domowym używa się go jako przyprawy do pierników i ciast oraz jako dodatku do kompotów. Można stosować go również jako przyprawę do zup, sosów i duszonych mięs. Jego silnie pachnących nasion używa się też do produkcji anyżowych cukierków.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.