Description
Lubczyk to wieloletnia roślina, dorastająca nawet do 2 m wysokości, o połyskujących, podobnych do selera liściach i zielonożółtych baldachowatych kwiatach. Właśnie do selera można też porównać zapach i smak całego lubczyku. Jego ojczyzną jest południowo-zachodnia Azja. Obecnie uprawiany jest w całej Europie. Wykorzystuje się jego liście, nasiona, a także korzenie. Lubczyk zawiera olejki eteryczne, skrobię, cukry, żywice, gorycze, kwasy organiczne.
Zastosowanie w kuchni. Jako przyprawy w kuchni używa się głównie liści, o bardzo silnym aromacie, przypominającym nieco kostki bulionowe. Korzenie służą do wyrobu likierów ziołowych, nasiona natomiast nadają słodkim potrawom i marmoladom specjalnego posmaku.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.