Description
Liść laurowy nazywany też listkiem bobkowym, to liść wiecznie zielonego drzewa laurowego, pochodzącego z krajów śródziemnomorskich. Liści można używać świeżych lub suszonych. Suche liście długo zachowują swoje właściwości i nadają potrawom korzenny smak.
Zastosowanie w kuchni. Liści laurowych używa się do potraw o silnym smaku, dań jednogarnkowych, zup, wywarów, gotowania ryb, aromatyzowania pieczeni z dziczyzny, pieczonych ryb morskich, wielu sosów, przede wszystkim jednak do potraw kwaskowatych, galaret, a także do przyprawiania kiszonek i aromatyzowania octu.
Powinno używać się go z umiarem, tak by nie dominował. Często wystarczy jeden listek by nadać daniu apetyczny smak.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.