Opis
Mocna, wieloletnia roślina zielna, dorastająca do 70 cm długości. Jest często uprawianą rośliną ogrodową powstałą w rezultacie krzyżówki gatunkowej pomiędzy miętą nadwodną i mięta zieloną. Zbiera się kwitnące wierzchołki pędów oraz liście, w których znajdują się substancje czynne takie jak olejki eteryczne, gorycze i żywice.
Właściwości lecznicze. Mięta wzmaga trawienie, ma działanie wykrztuśne, podniecające, rozkurczowe. Stosowana zewnętrznie do nacierań przy reumatyzmie i jako środek antyseptyczny oraz dezodorujący do jamy ustnej.
Zastosowanie w kuchni. Liście mięty pieprzowej mają tak silny smak, że w kuchni można ich używać tylko w niewielkich ilościach, ponieważ zagłuszą właściwy smak potraw. W dużych ilościach używana jest do wyrobu pastylek, cukierków, syropów oraz rozmaitych aperitifów.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.