Description
Melisa to wieloletnia roślina zielna dorastająca do 40-80 cm wysokości, o drobnych, białych kwiatach i charakterystycznym zapachu cytryny. Znana była już w starożytności jako roślina lecznicza i miododajna. Pochodzi z południowej Europy i Azji Mniejszej. Chętnie uprawiana w ogrodach przydomowych. W stanie dzikim rośnie na odłogach, skrajach lasu, przydrożach. Jako surowca używa się liści, bogatych w olejki eteryczne, śluzy, gorycze, garbniki i żywice.
Właściwości lecznicze. Melisa działa działa uspokajająco i często polecana jest przy wyczerpaniu nerwowym. Poza tym ma właściwości wzmagające trawienie, żółciopędne i rozkurczowe, dzięki czemu stosowana jest w zaburzeniach trawienia i schorzeniach dróg żółciowych. Zewnętrznie stosowana jest w postaci nacierań przy reumatyzmie i nerwobólach oraz jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej.
Zastosowanie w kuchni. Melisa używana jest do aromatyzowania likierów ziołowych. Świeże liście nadają się do aromatyzowania sałat, potraw z ryb, omletów, marmolad i sałatek owocowych.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.