Opis
Nagietek to jednoroczna, dwu- lub wieloletnia roślina zielna, o charakterystycznym, wyrazistym zapachu i pomarańczowych kwiatach. Pochodzi prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiana w całej Europie, rośnie również dziko na ugorach, polach, w pobliżu domostw i przy brzegach dróg. Surowcem jest kwiat, którego płatki zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, karotenoidy, śluzy, związki żywicowe, gorycze, kwasy jabłkowy i inne.
Właściwości lecznicze. Nagietek stosowany jest głównie do użytku zewnętrznego przy trudno gojących się ranach, nawet ropnych, oparzeniach, odmrożeniach, wykwitach skórnych, liszajach, stłuczeniach, na miejsca po ukąszeniach owadów. Doustnie polecany jest w stanach zapalnych i skurczowych przewodu pokarmowego, w owrzodzeniu żołądka i jelit, bolesnym i nieregularnym miesiączkowaniu.
Zastosowanie w kuchni. Niegdyś używany był w kuchni do barwienia masła i sera.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.