Opis
Nopal mielony to nic innego jak sproszkowane liście opuncji figowej. Jest to roślina występująca na pustyniach Meksyku o pięknych kwiatach i mięsistych, soczystych łodygach. Nopal łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, jakie występują w przypadku kaca, a także wykazuje działanie odchudzające. Polecany jest dla osób osłabionych po chorobie, będących na dietach redukcyjnych oraz dla tych, którzy po prostu chcą zadbać o większą różnorodność w swoim menu. Warto również podkreślić, że nopal reguluje wchłanianie cukrów i godpodarkę tłuszczowa organizmu więc może korzystnie wpłynąć na dietę osób zagrożonych cukrzycą i miażdżycą lub cierpiących na te schorzenia.
Dawkowanie: Pół łyżeczki proszku 2-3 razy dziennie. Można dodać zmielony nopal do posiłku, deseru, koktajlu albo po prostu zjeść i popić wodą.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.