Description
Pieprz jest chyba najbardziej znaną przyprawą. Jego ojczyzną jest południowo-zachodnie wybrzeże Indii. Ziarenka pieprzu to owoce rosnącego tam tropikalnego pnącza. Wszystkie rodzaje pieprzu: zielony, różowy, czarny i biały pochodzą od tej samej rośliny. Są jednak zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce.
Pieprz czarny to niedojrzałe jagody. Po zebraniu usypuje się je w sterty i pozostawia na kilka dni by sfermentowały. Następnie suszy się je w słońcu, aż ziarna staną się pomarszczone i czarne. Czarny pieprz jest najostrzejszy.
Zastosowanie w kuchni. Czarny pieprz używany jest do przyprawiania mięs, wędlin, ryb, zup, sosów, warzyw, sałat itp. Wymienia się go w prawie wszystkich przepisach z wyjątkiem ciast i deserów( pojawia się jednak w mieszance piernikowej).
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.