Description
Pieprz jest chyba najbardziej znaną przyprawą. Jego ojczyzną jest południowo-zachodnie wybrzeże Indii. Ziarenka pieprzu to owoce rosnącego tam tropikalnego pnącza. Wszystkie rodzaje pieprzu: zielony, czerwony, czarny i biały pochodzą od tej samej rośliny. Są jednak zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce.
Pieprz czerwony to całkowicie dojrzałe owoce zerwane i zakonserwowane w słonej wodzie (dla utrzymania koloru) lub liofilizowane(osuszane).
Zastosowanie w kuchni. Czerwony pieprz stosuje się do wszystkich potraw, które mają być mało pikantne, za to bardzo aromatyczne. Mała szczypta czerwonego pieprzu podniesie smak nawet owocowej sałatki.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.