Quinoa czarna

3,02 4,53 

Quinoa, czyli komosa ryżowa, nazywana jest “złotem Inków”. Jest zaliczana do światowych super food. Zawiera prawdziwe bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia, urody i sił witalnych. Jej nasiona w zależności od odmiany mają biały, czerwony lub czarny kolor. Po ugotowaniu mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Są doskonałe zarówno na słono jak i na słodko. Można je jeść samodzielnie, dodawać do dań śniadaniowych, użyć do nadziewania warzyw, dodać do risotto, do zupy, zagęścić nimi sos lub zastąpić nimi ziemniaki.


Składniki:  100% quinoa czarna

Kraj pochodzenia: Peru

SKU: 44701 Kategorie: ,

Opis

Quinoa (Chenopodium quinoa), komosa ryżowa, ryż peruwiański – gatunek jednorocznej rośliny spokrewnionej z występującą w Polsce komosą biała. W sprzyjających warunkach dorasta nawet do 3 m wysokości. Posiada grubą i prostą łodygę, ząbkowane i mięsiste liście oraz różowe kwiaty zebrane w wiechy lub grona. Z kwiatów tych powstają drobne nasiona, które w zależności od odmiany mają biały, czerwony lub czarny kolor. Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana już od kilku tysięcy lat. Niegdyś była podstawowym, zastępującym kukurydzę pokarmem ludzi mieszkających na obszarach górskich. Współcześnie oprócz Ameryki Południowej uprawiana jest też w Ameryce Północnej i Europie. Nazywana jest “złotem Inków”.  Swoją popularność quinoa zawdzięcza głównie nasionom, które po ugotowaniu stanowią rodzaj kaszy. Są doskonałym źródłem energii i zapewniają długotrwałą sytość.

Zastosowanie w kuchni. Nasiona quinoa po ugotowaniu mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Są doskonałe zarówno na słono jak i na słodko. Można je jeść samodzielnie, dodawać do dań śniadaniowych, użyć do nadziewania warzyw, dodać do risotto, do zupy lub zagęścić nimi sos. Można je też potraktować jako zamiennik białego ryżu lub ziemniaków, i w tej formie dodać do obiadu. Z dodatkiem quinoa można też stworzyć smakowite desery oraz piec ciasta i ciasteczka.

Biała quinoa jest delikatniejsza w smaku, a czerwona i czarna bardziej wyraziste. Podczas gotowania biała quinoa mocniej pęcznieje, a czerwona i czarna są natomiast bardziej chrupiące.

Sposób przygotowania. Nasiona najpierw należy wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wsypać do garnka i zagotować. Na jedną szklankę nasion potrzeba 2 szklanki wody. Podczas gotowania można ewentualnie dodać trochę soli. Gotować przez około 2 minuty, a następnie pozostawić na 30 minut, aby napęczniała. Gdy kasza quinoa będzie gotowa można dodać odrobiną masła lub oleju.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, selergorczycę, nasiona sezamuorzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych