Description
Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Jest to wiecznie zielone drzewo, osiągające w stanie dzikim nawet do 15 m wysokości. Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Z liści Yerba Mate uzyskuje się fantastyczny napój o ciekawym, intensywnym, goryczkowym smaku i niezwykłych właściwościach.
Sposób użycia. Yerba Mate nie wolno zalewać wrzącą wodą, tylko gorącą, około 2 minuty po zagotowaniu się (temperatura wody nie powinna przekraczać 85 stopni C). Wtedy jej goryczka jest mniej intensywna i smakuje o wiele lepiej. Osoby początkujące, które dopiero zapoznają się ze smakiem Yerba Mate, mogą zacząć od wsypania 2-3 łyżeczek suszu. Tą samą porcję można zalewać nawet klika razy.
Według południowoamerykańskiego sposobu parzenia Yerba Mate do naczynka powinno się nasypać od 1/2 do 2/3 jego objętości, zalać gorącą wodą i parzyć przez trzy do pięciu minut, w zależności od tego, jak bardzo intensywny i gorzki chcemy mieć napar. W ten sposób zaparzoną Yerba Mate wypija się przez rurkę z sitkiem na końcu (bombilla).
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.