Description
Żeń-szeń syberyjski czyli Eleuterokok kolczasty (Eleutherococcus senticosus), to krzew dorastający do 2-3 metrów wysokości, posiadający pokrytą drobnymi kolcami łodygę i zrośnięte pięcioklapowe liście. Z drobnych kwiatów powstają owocostany złożone z czarnych owoców. Roślina ta występuje w Rosji, Korei, Japonii oraz w północnych prowincjach Chin. Żeń-szeń syberyjski spokrewniony jest z żeń-szeniem prawdziwym (Panax ginseng). W tamtych regionach jest znany od ponad 4000 lat.
Sposób użycia:
Napar. 1-2 łyżki żeń-szenia syberyjskiego zalać szklanką wrzącej wody, parzyć 45 minut, przecedzić. Pić rano i w południe po 100-200 ml naparu.
Nalewka. 1 część zmielonego suszu zalewamy 3 częściami ciepłego alkoholu 40%. Odstawiamy w ciemne miejsce na czas 2 tygodni, po czym odcedzamy. Spożywać 1 kieliszek raz dziennie, najlepiej rano.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.