Opis
Jałowiec jest krzewem dorastającym do 10 metrów wysokości. Występuje przede wszystkim w umiarkowanych i chłodnych strefach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Rośnie na jałowych glebach (stąd jego nazwa) w poszyciach lasów, na nieużytkach i pastwiskach. Ma charakterystyczne, granatowoczarne owoce (szyszkojagody), które początkowo są zielone i dojrzewają dopiero następnej jesieni. To właśnie owoce jałowca są głównie wykorzystywane jako surowiec.
Zastosowanie w kuchni. Owoce jałowca są używane w kuchni do poprawienia smaku wielu potraw, takich jak pieczeń wieprzowa czy pieczeń z królika. Chętnie używa się go do przyprawiania dziczyzny, mięsa peklowanego, wędlin, kiełbas czy kiszonej kapusty, oraz do wędzenia. Aromatyczne owoce dodaje się poza tym do ginu i likierów ziołowych. W dawnej Polsce z jałowca przygotowywano również piwo.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.