Opis
Bazylia to roślina jednoroczna, o łodygach dorastających do 50 cm długości. Pochodzi z tropikalnej Azji. Bardzo popularna w Europie, gdzie uprawiana jest w wielu odmianach. W jej aromatyczne liście bogate są w olejki eteryczne, garbniki i terpeny.
Właściwości lecznicze. Działa tonizująco, wzmagając trawienie, rozkurczowo, antyseptycznie, hamuje stany zapalne.
Zastosowanie w kuchni. Bazylia należy do ziół najczęściej stosowanych w kuchni do przyprawiania sałatek, zup, sosów, farszów, jarzyn czy sera. Poza tym roślina ta jest głównym składnikiem Pesto Genovese.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.