Description
Czubryca (czubrica, cząber górski) to przyprawa pochodząca z kuchni bułgarskiej. Jej głównym składnikiem jest cząber górski, spokrewniony z naszym cząbrem ogrodowym. Charakteryzuje się on silnym, dość ostrym aromatem oraz korzennym, nieco zbliżonym do pieprzu smakiem. Przyprawa ta występuje w kilku podstawowych odmianach. Najprostsza czubryca to po prostu cząber górski z solą lub bez. W zależności od dodanych warzyw i ziół wyróżnia się jeszcze czubrycę zieloną i czerwoną.
Czubryca pasuje do gulaszy, gęstych zup i pieczonych mięs. Nadaje się do wieprzowiny, wołowiny, baraniny i dziczyzny, a także do przyprawiania lżejszych mięs, takich jak kurczak czy indyk. Świetnie komponuje się również z daniami z fasoli, grzybów i kapusty. Czubrycą można przyprawiać różnego rodzaju farsze, zupy, sosy, dania rybne, sałatki, sery i kiełbasy. Czubryca nadaje się także jako posypka do kanapek, jajecznicy czy innych gotowych dań.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.