Description
Czerwona herbata pu-erh, to gatunek herbaty uprawiany w Chinach już od ponad 1700 lat. Jest jedną z najszlachetniejszych herbat, która w czasach starożytnych Chin była zarezerwowana wyłącznie dla cesarza. W Polsce zalicza się ją do herbat czerwonych, w Chinach zaś do czarnych. Pu-erh pochodzi z regionu Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin. Powstaje z tej samej rośliny co herbata czarna, z tą różnicą, że poddaje się ją dodatowemu procesowi fermentacji. Jej smak jest bardziej gorzki niż czarnej herbaty. Istnieją dwa rodzaje herbaty Pu-erh – Sheng oraz Shu. Różnią się one produkcją. Pu-erh Sheng poddawany jest naturalnemu starzeniu poprzez leżakowanie herbaty. Proces ten może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Pu-erh shu poddaje się procesowi fermentacji układając stosy liści pod wilgotnymi płachtami na 1-2 miesiące. Pu-erh sheng przypomina bardziej herbatę zieloną. Pu-erh shu charakteryzuje się natomiast ciemnymi liśćmi i naparem o specyficznym, ziemistym aromacie. Niska zawartość kofeiny i teiny, czynią z niej zdrową alternatywą dla czarnej herbaty.
Sposób użycia. Czubatą łyżeczkę liści herbaty pu-erh należy zalać 250-350 ml wody o temperaturze 95°C i parzyć około 3 minuty. Jedną porcję można zaparzać nawet trzykrotnie, a czas kolejnego parzenia należy przedłużyć o minutę.
Naparu absolutnie nie wolno słodzić, bo zabija to większość jej dobroczynnych właściwości.
Aby odczuć prozdrowotne działanie czerwonej herbaty, zaleca się spożywanie 3-4 filiżanek dziennie, przez dłuższy okres czasu. Herbata ta zawiera niewiele kofeiny i teiny, więc w zasadzie można spożywać ją bez ograniczeń.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.