Description
La pacho (Tabebuia impetiginosa) to długowieczne drzewo dożywające nawet do 700 lat. Występuje głównie w deszczowych lasach Ameryki Południowej i Środkowej, ale ze względu na swoje dekoracyjne walory sadzone jest także w parkach i ogrodach. Jego charakterystyczną cechą są duże, piękne kwiaty, mające kształt trąbki na zewnątrz intensywnie różowej, a wewnątrz żółtej. Kwiaty te zakwitają zanim na drzewie pojawią się dłoniaste liście. Owoce La pacho mają postać długich i cienkich strąków. La pacho występuje także pod nazwami Pau d’arco, Ipe Roxo, Taheebo czy “herbata Inków”. Rdzenni Indianie zamieszkujący amazońską dżunglę nazywali La pacho boskim drzewem i bardzo je cenili.
Sposób użycia. 1 – 2 łyżki kory La pacho zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie przykryć i odstawić do naciągnięcia na 30 minut. Pić 2 -3 szklanki dziennie.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.