Maca proszek

4,68 34,72 

Maca (Lepidium meyenii) to roślina z wyglądu przypominająca rzodkiew. Jadalną część rośliny stanowi korzeń. Pochodzi z peruwiańskich Andów i tam wykorzystywana była już od tysięcy lat.


Składniki: 100% maca – sproszkowany korzeń

Kraj pochodzenia:  Peru

 

SKU: 51201 Kategorie: ,

Opis

Maca (Lepidium meyenii) to roślina z wyglądu przypominająca rzodkiew. Jadalną część rośliny stanowi korzeń. Pochodzi z peruwiańskich Andów i tam wykorzystywana była już od tysięcy lat.

Maca bogata jest w wysokiej jakości węglowodany, łatwo przyswajalne roślinne białko oraz błonnik- kluczowy element do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Poza tym zawiera niemal wszystkie z aminokwasów, dwadzieścia niezbędnych człowiekowi, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz wiele witamin, w tym tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), kwas askorbinowy (C) i niacynę (B3). Oprócz tego Maca zawiera też minerały: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen, bor, a także sterole, glukozynolany, macaenesy i macamidesy. Superfood.

Sposób użycia. 1 – 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia Maca można wymieszać z wodą, mlekiem, jogurtem lub napojem kakaowym, aby uzyskać pożywny napój śniadaniowy. Delikatny, słodko-orzechowy smak Maca świetnie komponuje się z owocowymi szejkami, owsianką lub płatkami śniadaniowymi. Maca można oczywiście z powodzeniem dodawać do innych rodzajów jedzenia, lepiej jednak aby dań tych nie podgrzewać, by nie zmniejszyć właściwości odżywczych proszku.

Maca w formie proszku najczęściej stosuje się, w zależności od potrzeb, od 1 do 20 g dziennie.


Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, selergorczycę, nasiona sezamuorzeszki ziemne oraz orzechy.

Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych